Cosmetica dentara este un cumul de interventii prin care se ajunge la dinti perfecti atat ca aspect cat si ca functionalitate.

Pentru a avea dinti frumosi si un zambet fermecator, oamenii apeleaza din ce in ce mai mult la cosmetica dentara. Tehnologia moderna si specializarea doctorilor stomatologi fac in asa fel incat aceste tehnici sa fie din ce in ce mai solicitate.

Durata unui tratament de cosmetica dentara variaza de la procedura la procedura si de la persoana la persoana. Starea dintilor dumneavoastra inainte de tratament influenteaza durata remedierilor.


Procedurile cosmetice standard care se realizeaza in clinica noastra sunt:

Albirea dentara

 

 • In toate situatiile care necesita albire trebuie sa fie precedate de cleaning-ul profesional (detartraj, periaj) cu cateva zile inainte.
 • Nuantele obtinute atat prin sistemele ” take home “, cat si prin cele ” in office “, sunt de 8-10 ori mai luminoase decat cele initiale, iar rezultatul este garantat in functie de regimul de viata si alimentar al fiecarui pacient.

Albirea dintilor este procesul de decolorare a petelor smaltului si ale dentinei.

 

 • Inainte de a proceda la aplicarea unui tratament de albire, este necesar sa consultati un medic stomatolog. El va va spune in ce masura acest tratament va afecta dantura dumneavoastra. Exista cazuri in care efectele albirii sint reduse sau unele pete vor ramine in continuare pe dintii dumneavoastra. In general dantura cu o tenta galbuie reactioneaza cel mai bine la albire, gradul de albire fiind mult mai pronuntat decit in cazul unei danturi cu tenta cafenie sau gri. Trebuie sa luati in considerare ca albirea nu afecteaza plombele, puntile sau coroanele dentare, deci in cazul in care aveti pe dintii din fata mici plombe de o culoare apropiata de culoarea dintilor dumneavoastra naturali, ar putea exista discrepante de culoare dupa albire.

Albirea la cabinetul stomatologic

 • Procesul de albire dureaza intre 30 minute si o ora iar in unele cazuri va fi nevoie de mai mult de o vizita la stomatolog. Pe timpul albirii se va aplica un gel pe gingiile dumneavoastra pentru ca tesuturile moi sa nu fie afectate. Pentru a imbunatatii calitatea agentului de albire, se poate folosi pe timpul procedurii o lampa cu o lumina speciala.

Albirea acasa

 

 • Este in general metoda cea mai des folosita. Trebuie retinut ca ea se va face sub indrumarea si la sfatul medicului stomatolog. Medicii nu recomanda folosirea produselor de albire fara prescriptie medicala. In cazul “albirii acasa”, pacientul va purta pe dinti o gutiera care va contine un gel de albire. Procesul se poate intinde pe durata a 5-8 zile. In functie de dantura dumneavoastra, medicul stomatolog va va recomanda timpul zilnic in care va trebui sa purtati gutierele.
 • In ambele cazuri exista posibilitatea ca dupa acest tratament sa existe o sensibilitate a dintilor la rece, dar aceasta va trece dupa cel mult trei zile. Nu se recomanda pe durata tratamentului consumul de bauturi reci sau fierbinti, a fumatului sau consumul citricelor.

Cauzele colorarii dintilor

 

 • Iata citeva dintre cauzele care pot duce la ingalbenirea dintilor. Trebuie retinut ca aceleasi cauze duc la colorarea danturii si dupa un proces de albire.

 

 1. Inaintarea in varsta
 2. Fluorizarea excesiva
 3. Degenerarea nervilor si restaurari invechite
 4. Consumul de substante care contin coloranti, cafeaua, fumatul, etc

Cat dureaza efectul albirii?

 

 • Efectul poate sa dureze citiva ani daca se mentine o igiena orala corecta. Efectele albirii insa incep sa dispara mai repede in cazul in care pacientul este consumator de alimente cu continut ridicat de coloranti, bauturi de tip cola, sau fumeaza excesiv.

Care sint riscurile albirii?

 

 • Tehnica presupune un grad de demineralizare superficiala a structurilor dure dentare, ceea ce inseamna ca pe perioada remineralizarii, in lipsa unei igiene orale corecte, dintii sint expusi cariilor intr-o masura mai mare. Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.

Fatetele integral ceramice

Fatetarea este cea mai noua metoda de folosire a artei si stiintei cosmeticii dentare. Cele mai mari vedete ale Hollywood-ului au inteles ca luminarea zambetului prin fatetare poate schimba in mod esential prezenta, atitudinea si comunicarea.
Fatetele din portelan laminat sunt literalmente o “carcasa” asezata pe fata externa a dintelui pentru a-i imbunatati sau corecta aspectul.
Fatelele de portelan creeaza un aspect firesc al danturii, datorita absentei metalului, oferind o translucenta foarte apropiata de cea a dintilor naturali. Suprafata de portelan este foarte neteda si impenetrabila, motiv pentru care dintii fatetati nu-si vor schimba niciodata culoarea.
Fatetele sunt destinate sa se potriveasca fetei pacientului, personalitatii lui si, in final sa-i redea zambetul.

Fatetele ceramice sunt indicate in cazul:

 

 

 1. Spatiilor interdentare inestetice
 2. “Inghesuirilor”dentare minore si moderate
 3. Coloratiilor intrinseci reduse si medii ( tetraciclina si fluoroza )
 4. Formelor si dimensiunilor inestetice ale anumitor dinti
 5. Traumatismelor dentare sau leziunilor carioase insotite de pierderi moderate de substanta dentara
 6. Spatiilor interdentare inestetice
 7. “Inghesuirilor”dentare minore si moderate
 8. Coloratiilor intrinseci reduse si medii ( tetraciclina si fluoroza )
 9. Formelor si dimensiunilor inestetice ale anumitor dinti
 10. Traumatismelor dentare sau leziunilor carioase insotite de pierderi moderate de substanta dentara
 11. Dintilor cu textura de suprafata neomogena si neplacuta

Avantaje:

 

 • Necesita slefuiri minore ale suprafetei exterioare a dintilor ( 0.6mm )
 • Conserva vitalitatea dintilor
 • Sunt foarte fizionomice
 • Neavand infrastructura metalica, dintii restaurati nu vor prezenta umbre negre in vecinatatea gingiei
 • Textura si transluciditate similare dintilor naturali
 • Lipsa reactiilor alergice datorita BIOCOMPATIBILITATII ceramicii dentare
 • Menajarea gingiei in timpul slefuirii, amprentarii si cimentarii, deoarece limita lucrarii poate fi plasata chiar in vecinatatea
 • Fatetele dentare ceramice ( porcelain veneers ) sunt restaurarile cele mai fizionomice, dar si cele mai delicate. Se realizeaza prin tehnici de stratificare complexa determinata de oferta minima de spatiu, pe model duplicat de masa refractara, cu variate artificii de culoare si transparenta
 • Prepararea dintilor, amprentarea si cimentarea fatetelor sunt de asemenea proceduri extrem de sofisticate, care necesita personal medical rabdator, dedicat si, inainte de toate, foarte calificat in domeniul esteticii dentare


Puntile dentare – protezarea dentara fixa

Puntile sunt proteze dentare fixe sau care nu pot fi scoase si sunt construite pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa.
Dintii care limiteaza spatiile existente sunt folositi pentru a ancora puntea, pentru a readuce functionalitatea, precum si estetica.
Acum putem crea punti din portelan pe mai multe tipuri de metal, precum si in intregime din portelan sau bazate pe rasini, astfel incat sa obtinem cele mai bune rezultate pentru fiecare situatie particulara.

Obturatii de culoarea dintelui natural

 

 • Tehnicile stomatologice ne permit sa combinam frumusetea si rezistenta atunci cand plombam dintii. Aceastea poate include inlocuirea plombelor vechi din amalgam ( uneori denumite de argint sau de mercur ) care s-au inchis la culoare si s-au uratit o data cu trecerea timpului. Suntem foarte mandri de faptul ca “reconstruim” dintii la rezistenta lor originala, dar cu o aparenta semnificativ imbunatatita, folosind rasini si ceramica.

Cautari similare:

 • dinti perfecti
 • preturi plombe dentare 2012
 • dinti frumosi

Leave your comment