Tratamente:

 • Chiuretaj suprafata radiculara a dintelui in camp inchis
 • Chiuretaj camp deschis
 • Grefe epitelio – conjunctive şi conjunctive
 • Bara imobilizare

Alaturi de complicatiile cariei dentare, parodontoza reprezinta una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dintilor. Pana nu demult, pacientii parodontopati erau etichetati ca netratabili, iar tratamentele stomatologice urmareau doar sa amane momentul extractiei.

Gratie ultimelor descoperiri din domeniu, boala parodontala beneficiaza in clinica noastra de un tratament complex, individualizat in functie de fiecare forma clinica si in armonie cu dorintele pacientului, asigurand prelungirea duratei de existenta a dintilor pe arcada.

Parodontopatia presupune o rezolvare interdisciplinara, insa avem nevoie si de colaborarea pacientilor, pe care ii sfatuim sa se prezinte la medic imediat ce observa simptome precum inflamatia gingivala.

Parodontopatia (parodontoza) nu este o boala a dintilor, nici macar a gingiilor; este o boala a aparatului care sustine dintele in osul maxilar. Dintele NU este lipit de osul maxilarelor. Intre dinte si os exista un spatiu in grosime e 0.2-0.3 mm. In acest spatiu se gasesc aceste “franghii” care ancoreza dintele in os.

Un capat al franghiilor este lipit de dinte si celalat capat de os. Osul de care se prind aceste franghii nu este os obisnuit; este un os de o calitate speciala care se formeaza separat de oasele maxilare dar care vine in contact intim cu acestea. El este prezent la fiecare dinte in parte se numeste os alveolar. Deci dintele este prins cu fringhii de acest os alveolar care la randul lui este in contact intim cu osul maxilar.

Ce face parodontoza sau mai exact microbii?

 

 • distrug aceste franghii si acest os special care este in grosime de 0.3 mm inlocuindu-le cu un tesut de proasta calitate. Daca microbii distrug acest aparat de sustinere dintele devine mobil iar daca distrug osul alveolar dintele se poate pierde foarte usor.

Tratamentul chirurgical clasic in parodontoza

 

 • consta in dezlipirea gingiei de pe dinte, curatarea extrem de minutioasa a microbilor si tesutului pe care acestia il produc, umplerea locului ramas gol dupa curatare cu substante osoase naturale sau sintetetice, acoperirea acestor substante cu geluri proteice care sa stimuleze refacerea franghiilor de care am vorbit si tot ce am spus aici imbracate intr-o pelerina de protectie speciala croita foarte exact pe lipsa osoasa.

Vaccinurile stafilococice

 

 • cantastimul, imudonul, vitamino-terapia, sunt ADJUVANTE ale tratamentului chirurgical. Va marturisesc ca si eu le folosesc, dar numai dupa tratamentul chirurgical lucru care l-am repetat de nenumarate ori in discutiile cu pacientii la cabinet si pe site. In lipsa unui tratament chirurgical efectul acestor vaccinuri este doar temporar. Eu insumi am primit nenumerate vizite de la pacienti care au facut multe tipuri de vaccinuri si care mi-au spus “Domnule doctor am facut candva niste vaccinuri, m-am simtit bine o perioada de timp dar pe urma parodontoza a izbucnit cu si mai mare ferocitate”.


Ce sunt bolile parodontale?

 

 • Bolile pardontale sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal. In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie ( parodontoza ) si in final la pierderea dintilor.

Care sunt simptomele bolilor parodontale?

 

 • Printre semnele alarmante se numara: gingii rosii si sensibile, ce sangereaza la periaj si masticatie; usoara mancarime gingivala; dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti. Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor, care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze.

Ce este parodontopatia?

 

 • Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor. Parodontopatia este o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa. Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobile si care uneori necesita extractia. Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.

Cum putem preveni parodontoza?

 

 • Periajul dentar corect, precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare, dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale. Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj. Alaturi de periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj profesional, o data la sase luni.

Leave your comment