Maselele de minte

Multe persoane necesita extractia maselelor de minte. La fel cum se intampla si in cazul altor intereventii chirurgicale, pot aparea si in acest caz complicatii si riscuri. Decizia de a extrage maseaua de minte trebuie luata de comun acord de catre pacient si dentistul sau.

Este necesara scoaterea maselelor de minte ?

Atunci cand se afla in perfecta stare de sanatate si sunt corect pozitionate, maselele de minte reprezinta piese importante ale danturii. Deseori insa, apar probleme ce necesita extragerea acestor masele. De cele mai multe ori maxilarul sau mandibula nu sunt suficient de mari (lungi) pentru a permite eruptia molarilor de minte, de aceea, aceste masele pot lua pozitii de eruptie gresite.

Este posibil ca maselele de minte sa creasca numai partial si sa iasa din gingie numai cu anumite parti, pe cand alte parti sa ramana blocate intre gingie si os. O alta situatie ne poate prezenta molarul de minte ramas in totalitate in grosimea osului, afectand formatiuni din vecinatate.

Extractia maselelor de minte este in general recomandata atunci cand :

• Maselele de minte au erupt numai partial
• Maselele de minte gresit pozitionate pot dauna dintilor adiacenti
• Un chist format in zona distruge structurile inconjuratoare, cum ar fi radacinile dintilor vecini.

Motivul cel mai des pentru care oamenii ar putea alege sa-si extraga maseaua de minte este acela ca gura este prea mica pentru a permite ca acesti dinti sa erupa in mod normal si sa ia o pozitie corecta. Aceste lucruri pot duce la urmatoarele situatii :

1.Incluziune osoasa completa: Atunci cand maseaua de minte este complet invelita in os. Atunci cand dintele este complet acoperit cu os va ramane complet acoperit de sacii sai ce-l acopereau, saci in care de dezvolta dintii. Mai tarziu, pe parcursul vietii, acesti saci pot suferi schimbari si se pot largi, transformandu-se in chisturi. Aceste chisturi se vor mari pe masura ce se extinde osul maxilar. Ele trebuie indepartate si examinate de catre un medic specialist.

2.Incluziune osoasa partiala: Atunci cand dintii incep sa erupa dar nu sunt in stare sa erupa complet. In aceasta situatie, maselele de minte din partea de sus a danturii sunt pozitionate in mod normal spre obraz, in timp ce maselele de minte din partea de jos a danturii se intind spre partea din spate cu singura parte vizibila a coroanei lipindu-se de gingie. Aceasta situatie poate duce la carii si la imbolnavirea gingiilor din jurul molarilor.

Cea mai comuna complicatie care apare in randul incluziunii osoase partiale este ridicarea gingiei care acopera partial molarul ce a erupt, creind un buzunar in care bacteriile prezente in gura pot creste si se pot inmultii, cauzand o stare infectioasa cunoscuta si sub numele de « pericoronarita ». Umflaturile si infectiile pot deveni extrem de serioase. Tratamentul recomandat in cazul « periocoronaritei » este extractia dintelui.
Unii dentisti considera ca maselele de minte pot impinge ceilalti dinti din gura, cauzand ingramadirea acestora si fortandu-i sa ia pozitii gresite.

Aceast lucru este insa contestat de alti dentisti.

Riscurile si complicatiile implicate de maselele de minte pot fi:

Aparitia durerilor

Indepartarea chirurgicala a maselelor de minte poate provoca disconfort si poate duce la aparitia unor dureri. Acestea sunt tratate in mod normal folosindu-se medicamente analgezice si antiinflamatoare.

Aparitia infectiilor

Din cauza numarului mare de bacterii prezente in gura, este posibila aparitia unor infectii. Pacientilor li se administreaza profilactic antibiotice pentru a preveni dezvoltarea infectiilor.

Aparitia umflaturilor

Dupa interventia chirurgicala, pacientii pot suferi aparitia unor umflaturi. Aceste efecte post-operatorii variaza de la pacient la pacient.

Sangerarile
Este posibil sa apara unele sangerarii post-operator. Acestea sunt considerate normale. Sangerarile ar trebuie sa fie minime si in general pot fi usor controlate.

Majoriatea maselelor de minte pot fi extrase folosindu-se anestezie locala, insa multi oameni prefera sedarea completa in timpul operatiei.
Exista de asemenea anumite riscuri si complicatii locale ce pot aparea in cazul extractiei maselelor de minte. Maselele de minte au radacini care de cele mai multe ori sunt separate de sinusurile maxilare printr-un strat subtire de os. Ocazional, se poate produce o comunicare mica intre sinusuri si cavitatea orala, atunci cand maseaua de minte din partea superioara a danturii este extrasa.

In acest caz, procedura normala prevede ca zona sa fie inchisa suturand-o, sa se administreze antibiotice si decongestionante, pacientii trebuie sfatuiti sa evite activitatile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor(suflatul nasului, stranutul). Aceste activitati pot duce la perioade de vindecare prelungite, fara insa a necesita tratamente ulterioare. Ocazional aceasta zona se vindeca mai repede daca este lasata deschisa, decat daca ar fi fost inchisa, dar in acest caz este posibil sa fie nevoie de o mica procedura chirurgicala pentru a inchide comunicarea.

Maselele de minte au de cele mai multe ori radacini ce se intind la mandibula pana foarte aproape de nervul alveolar inferior. Acesta nerv mare raspunde de buze, dinti si limba, pe fiecare parte a gurii. Ocazional, atunci cand o masea de minte este extrasa, nervul va fi bruscat, iar daca acest lucru se intampla, este posibil sa simtiti o senzatie ciudata (ca de amorteala) pe partea respectiva.

Este important sa intelegeti ca acesta este un nerv senzitiv, care nu afecteaza abilitatea de a misca partile cavitatii orale (de miscari raspund nervii motori). In cele mai multe cazuri, nervul se vindeca singur, dar din cauza faptului ca nervii se vindeca incet s-ar putea sa fie nevoie de o periada lunga (pana la un an), pentru a va intoarce la senzatia normala. Foarte rar, afectiunea nervului este permanenta.

In cele din urma, precautiile normale, riscurile si beneficiile extractiilor oricaror dinti se adauga de asemenea si in acest caz, si este foarte important sa discutati cu dentistul dumneavoastra despre toate procedurile.

Cautari similare:

  • maseaua de minte de sus
  • maseaua de minte de jos
  • unde creste maseaua de minte sus sau jos

Leave your comment